taşra ne demek?

Bütün bu manzara yıllardır benzer şekilde tekrarlanmasına karşın ilçe için yine de çok önemli gündü. Zira, seneye bugün yeniden yaşanana kadar öteki anlar hemen hemen birbirinin benzeri olacaktı. En azından yılda bir gün öbürlerinden biraz farklı geçiyordu. Bu “farklı” gün gelecek yıl yinelense de ne gam! Taşra demek tekrara teşne demek değil mi, zaten?

Ahmet Büke, Çiğdem Külâhı, Salla Bayrağı Düşman Üstüne!

5 comments:

  1. Canetti diyordu ya "taşraya bakmak insanın kendi içine bakmasıdır biraz" diye... Bence taşra işte bu demek. Lakin Haydar Ergülen, "taşra büyüyünce dile sığmıyor" da demişti ve eklemişti, "herkesin gidecek bir taşrası olmalı." Biz büyüdük taşra dile sığmıyor artık o da büyüdü ve uzaklaştı bizden.

    Benimse işte gidecek bir taşram var neyse ki; bu gece trene atlayıp sabahın ilk kuşları ve "ne zaman gitti tren" şarkısıyla varacağım, bir kahvaltı sofrasıyla güne başlayacağım taşram. Ben de tekrarlıyorum; arada bir kendi içlerine de bakmalı insan.

    ReplyDelete
  2. "taşra'nın dış duvarı" adında tek sayılık bir dergi çıktı, biliyor musunuz? 120 sayfa ve 40-50 sayfalık taşra soruşturmasıyla.
    biz türkler, taşrayı içselleştiren bir milletiz.
    ve biz, istanbul gibi dışında kalan yerleri taşra kılan bir merkezî şehre sahip iki-üç medeniyetten biriyiz.

    ReplyDelete
  3. biz türkler ve tabii ki müslümanlar, merkezde olmakla varlık buluruz. bizim merkezî konumda olmadığımız bir zaman ve zemin yoktur. bizi tarihin taşrasına hiçbir vakit çıkaramadılar. ne zaman ki dünya sistemi, her yeri global taşraya çevirdi, biz türkler ve tabii ki müslümanlar da merkezimizi kaybettik.

    ReplyDelete
  4. çiğdem külahı'nda yer alan "salla bayrağı düşman üstüne" öyküsünden değil mi bu alıntı? "Taşra demek tekrara teşne demek değil mi,zaten?" cümlesinin not etmiştim ben de, çok hoşuma gitmişti.

    taşrayı biraz daha iyi anlamak için iletişimden çıkan ve tanıl bora'nın derlediği "taşraya bakmak"a bakılabilir.

    ReplyDelete